• OBARVANI PRITLIKAVEC:
 • naši obarvani pritlikavci
 • mladički
 • OBARVANI PRITLIKAVEC


  DRŽAVA POREKLA: Nizozemska
  LETO VZREJE: 1939
  IDEALNA TEŽA: od 1 do 1,3 kg
  BARVA: havana, ruska, belo resasta, črna, holandska, siva, modra, rdeča, sivkasta, separator, činčila, deilenar, risovec, biserno sivkasta, srebrna, tirinška, kuna, siamska, hotot, brezova, ožgana, japonska, črno resasta
  V SLOVENIJI OD: 1983

  ZGODOVINA
  Na nizozemskem so gojitelji načrtno vzrejali pritlikave kunce različnih barv. Kot izhodno pasmo so uporabili hermeline, ki so jih potem križali z različno obarvanimi kunci. Že leta 1940 je bila pasma priznana v njihovem vzoriku. 2. svetovna vojna pa je ustavila širitev pasme v širši evropski prostor. Tako je bila npr. v Nemčiji uradno priznana šele leta 1956, pri nas pa se je prvič pojavila v 80. letih 20. stoletja in hitro našla širši krog ljubiteljev.

  Danes so dovoljene vse uradno priznane barve pasemskih kuncev, razen bele (hermelin) in z lisami liscev (pritlikavi lisci), tako da je skupaj že okoli 50 različnih barv obarvanih pritlikavcev. V Nemčiji trenutno intenzivno ustvarjajo nove barvne različice - obarvane pritlikavce s t.i. plaščem, kar je v bistvu mecklenburški lisec v pritlikavi obliki.

  PREDPISI ZA OCENJEVANJE
  Predpisi za težo so popolnoma enaki kot pri hermelinih. Tako se lahko ocenjujejo živali s težo od 0,8 do 1,5 kg.
  Predpisi zahtevajo značilno pritlikavo obliko telesa, ki je kratko, zbito, mišičasto, enakomerno široko in na zadnjem delu enakomerno zaobljeno. Zaželjena je srednje visoka stoja, tako da morajo biti sprednje noge ravne in relativno močne.
  Ena od glavnih pasemskih značilnosti je močna, široka in okrogla glava. Med očmi naj bi bila pri samcih široka okoli 5,5 cm, pri samicah 2 mm manj. Uhlja morata biti kratka, mesnata in navpično nošena, z idealno dolžino 5-6 cm. Vrat ne sme biti viden. Na splošno se samice v videzu ne razlikujejo dosti od samcev, pri obeh spolih pa je podbradek strogo prepovedan.
  Kožuh je kratek, gost, z enakomerno in ne pregrobo resnico.
  Vsaka barva ima posebaj predpisane parametre ocenjevanja barve, ki so vezani na izvorno normalno veliko pasmo.

  REJA
  Čeprav postaja reja pritlikavih kuncev vse bolj razširjena, pa nikakor ni lahka, saj je treba veliko selekcije in truda, preden vzredimo kakovostne živali. Da lahko pridemo do kakovostnega potomstva, je potrebnih kar nekaj samic in samcev. Samice imajo mala gnezda z okoli 3 potomci, toda načeloma so dobre matere. Na sejmih malih živali in celo na razstavah se še vedno pojavljajo živali, ki niso popolnoma v skladu s predpisi vzornika oz. so t. i. križanci.

  V Slovenijo je bila pasma pripeljana relativno pozno in je potrebovala kar nekaj časa, da je vzbudila večji interes med gojitelji. Na začetku so bile živali precej slabe, nato pa se je postopoma kakovost s pomočjo plemenjakov iz tujine izboljšala.

  Besedilo povzeto iz knjige: Pasemski kunci, avtor: Tomaž Klinar, leto izdaje: 2012
  Copyright © Kmetija Rajh 2021
  Obiščite nas na facebook