• BIRMINGHAMSKI AKROBAT:
 • fotografije
 • BIRMINGHAMSKI AKROBAT

  Avtor besedila: Dušan Rajh / Besedilo je bilo v razširjeni različici objavljeno kot članek v eni izmed številk revije Gojitelj (interno glasilo ljubiteljev malih živali).

  Birminghamski akrobat (roler) je s selekcijo gojiteljev postal vrhunski akrobat. V zraku so izločili vse golobe, ki se niso obračali po njihovih željah. Birminghamski akrobat mora leteti visoko in dovolj dolgo, da se prevrača v serijah nazaj in s tem ne izgublja višine. Serija mora biti dolga od 3 do 5 preobračanj. Zaželjeno je, da je preobračanje tako hitro, da se vidi črka o oz. krog, s tem da se serije ponavljajo čim večkrat.
  Vsi birminghamci niso enake kvalitete, v zraku kažejo vse druge akrobatske veščine, kot je za njih določeno. Takšni golobi se iz jate izločijo. V matični državi Angliji obstajajo različne vrste tekmovanj v letu. Najbolj znana so tekmovanja, ki jih prireja Harborne Roller Club of Birmingham, največji klub v Angliji, kateri prireja tekmovanja trikratletno. Za stare golobe v mesecu maju in dve za mlade v juniju in avgustu. Najbolj popularno pa je tekmovanje jate dvajsetih golobov nad golobarnikom za božič, 24.12, vsako leto. Vendar je za moj okus najbolj zanimivo tekmovanje iz prenosne kletke.

  Naj še omenim, da so to prekrasni golobi, mirni, ubogljivi, jedo vam iz rok in ko vam prirastejo k srcu se težko ločite od njih. V Sloveniji je registriran klub SAG, ki uspešno sodeluje na mednarodnih tekmovanjih in ima v svojih vrstah celo mednarodnega sodnika.

  TEKMOVANJE IZ PRENOSNE KLETKE

  To tekmovanje je razvil in prvič prikazal-leta 1970- nemec Heinz Kornfeld. Sedaj je priznano v celotnem svetu. Tak način tekmovanja si lahko privoščijo golobarji z manj prostora za gojenje golobov in celo tisti, ki stanujejo v bloku ter imajo vsaj majhen balkon. Ker sem se s to vrsto tekmovanja ukvarjal sam, vam bom lažje prikazal pripravo golobov za tekmovanje. Kot sem že prej navedel, se s tem tekmovanjem lahko ukvarja vsak, tudi tisti ki golobov ne more izpuščati pri svojem prebivališču. Dovolj so vam trije pari matične jate. To so majhni globi in bodo zadovoljni tudi z 1 m2. Važno je, da vse pare sparite na enkrat, da boste imeli mladiče iste starosti.

  Ko imajo mladiči 2 cm dolge repe, se ločijo od staršev. Namestimo jih v manjši regal, odvisen od števila mladičev. Največkrat se uporabljajo mere: višina 80 cm, širina 50 cm, dolžina 70 cm, v katere namestimo majhne poličke: višine 20 cm, dolžine 20 cm in širine 8 cm, kjer golobi sedijo.
  Važno je, da vsakega goloba lahko z roko normalno ujamete. Sprednja stranica mora biti snemljiva, da jo lahko ob hranjenju odstranite. Na razdalji 1m od regala namestite tekmovalno prenosno kletko. V njo vstavite goloba, ki bo privabljal golobe ob vaših treningih, vendar naj bo bele barve in slab letač, da ga pozneje ne boste lovili po travnikih (npr. pavji golob). Ta golob pomeni za mladiče hrano in vedno kadar ga opazijo je to znak, da dobijo hrano. Mladiče počasi dajemo na kletko in jih učimo skakanja skozi odprtino v njo. Ko so to osvojili, navadno v enem tednu, se prične s treningi. Če opazimo da imamo v jati plašne mladiče, opravimo prvo selekcijo in jih izločimo iz tekmovanja.

  Poiščemo prostor brez hiš, kakšen miren travnik. Postavimo prenosno tekmovalno kletko in v njega goloba, katerega imamo za privabljanje mladičev in v kletko nasujemo nekaj hrane. Nato se oddaljimo od kletke. Seveda je vedno pogoj pri treningih, da so mladiči lačni. Mladiče posamezno prijemamo v roke, jih obrnemo proti kletki in jih glede na njihove letalne sposobnosti oddaljujemo od kletke. Mladiči vzletijo na kletko in pri zgornjem vhodu v kletko, kjer je hrana in njim znan golob. To še enkrat ponovimo in trening je končan. Vsaki naslednji trening podaljšujemo razdaljo od kletke (5, 10, 20, 30 m).

  Ko mladiči to obvladajo že sami naredijo kakšna dva kroga po okolici in se usedejo na kletko ter skočijo v njo. Zdaj ugotovimo, da so mladiči sposobni za večje podvige. Damo jih vse na kletko in jih rahlo splašimo, da gredo v zrak. Nekateri odletijo že kar daleč in visoko, drugi pa naredijo par krogov in v kletko. Tem damo nekaj malega hrane, več pa ko se vsi vrnejo. Po par treningih bo že vsa jata v višini, letijo tudi do 30min in več. Pri tej fazi se ponovno prične selekcija. Golob, ki ne zleti na prenosno kletko, ampak na kakšno hišo v bližini ali na drevo, mu to lahko oprostimo samo enkrat. Pri ponovni napaki ga izločimo iz jate.

  Zdaj imamo že dobro prebrano jato in prične se zadnja selekcija-selekcija preobračanja. Vendar z njo ne smemo hiteti, ker nekateri golobi s preobračanjem pričnejo kar hitro, drugi pa potrebujejo dalj časa. Izločimo tiste, ki se ne preobračajo pravilno ali pa se sploh ne. Nekateri boste rekli: »Bilo je toliko izločanja. Ali je kakšen golob sploh še ostal?« vendar je to predvsem odvisno od matičnih parov. Ti golobi morajo biti od preverjenih tekmovalcev in da so tudi sami tekmovali. Ponavadi so to nekoliko manjši golobi, mirne narave. Ko tega goloba damo na kletko se mora vsa jata spustiti na prenosno kletko in skočiti v njo. To je eden izmed najtežjih delov treninga.

  Copyright © Kmetija Rajh 2021
  Obiščite nas na facebook