• KING:

 • fotografije

 • GOLOB KING

  Besedilo je povzeto iz spletne strani KLUBA GOJITELJEV GOLOBOV AMERIŠKE PASME KING, KING KLUB SLOVENIJE (KKS).

  Zamisel oziroma zgodba o tej posebni pasmi golobov se je začela v King Pigeon-u, ameriški zvezni državi New Jersey. Harry Baker je leta 1890 prišel na idejo, da bi vzgojil novo pasmo golobov, ki bi bila velika, močna, vizualno privlačna in bi se dobro plodila. Ko je začel iskati ustrezne primerke, se je odločil za štiri pasme: rimljana zaradi telesne oblike in velikosti, maltežana zaradi oblike, duchesa zaradi elegantne drže in pismonoša zaradi njihove živahnosti in plodnosti. Izbral je po dva para golobov vsake pasme v beli barvi. Ko se je realna oblika goloba približala njegov ideji, je novo pasmo krstil "beli kralj", KING. S tem imenom je hotel poudariti tako svoje veselje ob doseženem uspehu, kakor tudi velikost in izraženo eleganco goloba. Tako se je »rodila« pasma kraljev med golobi.

  Današnji king je nastal iz srednje velikega farmskega kinga, ki je bil priznan leta 1905. Takrat je znašala njegova predpisana telesna teža 550 do 600 g. Leta 1957 spremenjeni standard je predpisal težo od 900 do 1050 g. Kljub masivnosti in teži pa pasme ne prištevamo več k farmskim golobom, namenjenih za prirejo mesa, temveč izključno k okrasnim golobom skupine kokošarji.

  PASEMSKE ZNAČILNOSTI

  • Telo je široko, dobro zaokroženo in kratko, vedno gladko. Zelo široko v ramenih, v hrbtu se proti repu zožuje in se konča z ozkim repom (širina je 1,5 repnega peresa). Živali s premajhno telesno maso so nezaželene, ne glede na druge odlike.

  Standard iz leta 1957 je določil:
  • Teža je 850 do 1050 g pri starih živali, pri mladih živali je telesna teža 800 do 965 g,
  • višina goloba: 30 cm,
  • dolžina: 24 cm,
  • širina prsi vključno z rameni: 14 cm,
  • od sredine hrbta do spodnjega dela trebuha: 12 cm,
  • višina nog in njihov: med 7 in 8 cm.

  GLAVA: Je velika, primerna masivnosti trupa. Od kljuna proti zatilju je enakomerno zaokrožena in brez gube med očmi in kljunom. Čelo je široko, visoko in lepo zaokroženo, brez prehoda v vrat.

  KLJUN: Je močan, srednje dolg, nošen vodoravno. Pri belih golobih je mesnato rdeče barve. Svetlo mesnate barve pri rumenih in rdečih, roževinaste barve pri srebrnih in čokoladno obarvanih. Temen je pri črnih, modro kovanih in modrih.

  KRILA:So močna, široka in kratka, tesno prijeta na telo, proti repu zaokroženo dvignjena in položena na rep. Tu se morajo dotikati, vendar se ne smejo križati.

  NOGE:Srednje dolge (cca. 8 cm) močne, razmaknjene cca. 8 cm, neoperjene, pokončne v sredini trupa (paziti na idealno linijo noge-vrat). Idealna linija, ki gre skozi zadnji del vratu in nog je pravokotna na tla, na katerih golob stoji. Bedra v obliki trikotnika so dobro operjena.

  OČI: So v sredini glave, očesni obroček sme biti širok največ 1,5 mm. Pri belih mora biti obroček živo rdeče barve, pri rdečih, rumenih in čokoladno obarvanih golobih je obroček svetlo mesnate barve, pri drugih osnovnih barvah je lahko temen. Barva oči je pri belih in lisastih temna, bisernata pri t. i. srebrnih in oranžno rdeča pri ostalih barvah.

  PERJE: Kolikor mogoče gosto in gladko, ne premehko. Gostota perja se mora kazati tudi na vratu.

  PRSI: Morajo biti lepo zaokrožene in izbočene. Prsna kost mora biti kolikor mogoče dolga in globoka. Dolga in globoka prsna kost daje golobu pravilno obliko. Od sredine hrbta do spodnjega dela trebuha mora golob meriti 11,50 cm.

  REP: Je kratek, enakomerno širok, vendar ne sme biti preširok in ne prestrmo dvignjen. V spodnjem delu mora rep dobro zapirati gosto perje.

  TREBUH: Je precej krajši od prsi, je nekoliko izbočen in se ne dviguje proti repu.

  VRAT: Zelo močan, širok, razmeroma kratek in nošen pokončno. Podbradek je lepo zaokrožen in prehaja spredaj v široke in izbočene prsi, v zadnjem delu pa pade na pleča v sredino krilnega ščita. Treba je paziti na idealno linijo (namišljeno črto), ki gre skozi noge in zadnji rob vratu.

  BARVE

  Na Kmetiji Rajh gojimo predvsem bele kinge.

  Vse priznane barve si lahko pogledate na spletni strani King Kluba Slovenije.

  Copyright © Kmetija Rajh 2021
  Obiščite nas na facebook